Tagged: InvalidOperationExceptionMessage

XConnect: Certificate was not found

Experience Analytics was not working on Production environment. I checked the logs and it was throwing Certificate was not found error. 

Exception: System.InvalidOperationExceptionMessage: The certificate was not found.Source: Sitecore.Xdb.Common.Webat Sitecore.Xdb.Common.Web.CertificateWebRequestHandlerModifier.Process(HttpClientHandler handler)at Sitecore.Xdb.Common.Web.CommonWebApiClient`1.CreateRequestHandler()at Sitecore.Xdb.Common.Web.CommonWebApiClient`1.CreateClient()at System.Lazy`1.CreateValue()at System.Lazy`1.LazyInitValue()at Sitecore.Xdb.Common.Web.CommonWebApiClient`1.<ExecuteAsync>d__37.MoveNext()--- End of stack trace from previous location where exception was thrown ---at System.Runtime.ExceptionServices.ExceptionDispatchInfo.Throw()at System.Runtime.CompilerServices.TaskAwaiter.HandleNonSuccessAndDebuggerNotification(Task task)at Sitecore.Xdb.Common.Web.CommonWebApiClient`1.<ExecuteGetAsync>d__32.MoveNext()--- End of stack trace from previous location where exception was thrown ---at System.Runtime.ExceptionServices.ExceptionDispatchInfo.Throw()at System.Runtime.CompilerServices.TaskAwaiter.HandleNonSuccessAndDebuggerNotification(Task task)at Sitecore.XConnect.Client.WebApi.ConfigurationWebApiClient.<Refresh>d__4.MoveNext()
  • My first guess was certificate would have expired, but it was valid. 

  • Second guess was thumbprint could be wrong, but thumbprint was perfectly matching with the config value(\App_Config\AppSettings.config file , in the validateCertificateThumbprint setting).

  • Started wondering why it can’t find the certificate for some reason?  Came to know that need to add an application setting to the web app called WEBSITE_LOAD_CERTIFICATES and the value needs to be the certificate thumbprint.

  • This application setting is required for the app service to load the certificate into the local certificate store of the host running the app service. 

Once the setting is added and I no longer see the error in logs and the Experience Analytics started showing some number/graphs. Yay!

Hope this helps. Any questions, please leave a comment.

Happy Sitecoring.

0